Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 19 mai 2016, următoarele decrete:

  • Decret pentru promulgarea Legii privind achizițiile publice;
  • Decret pentru promulgarea Legii privind achizițiile sectoriale;
  • Decret pentru promulgarea Legii privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii;
  • Decret pentru promulgarea Legii privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor;

conform unui comunicat de presa publicat de Administrația Prezidențială.

Vă aducem aminte că potrivit celor 3 directive din domeniul achizițiilor publice, cu excepția câtorva articole, statele membre trebuiau să asigure implementarea acestora până cel mai târziu la 18 aprilie 2016.

ANAP a publicat deja, spre consultare publică o variantă de lucru a următoarelor proiecte de:

  • Norme metodologice de aplicare a Legii privind concesiunile de lucrări și servicii;
  • Norme metodologice de aplicare a Legii privind achiziţiile sectoriale;
  • Norme metodologice de aplicare a Legii privind achiziţiile publice (clasice)

Deci, realizarea de achiziții de către autoritățile contractante conform noului pachet legislativ promulgat de către Președintele României se va putea realiza după aprobarea normelor metodologice de aplicare de către Guvernul României.

Noile reglementări în domeniul achizițiilor publice vor fi operaționale în totalitate într-un termen de 60 – 90 de zile de la data intrării în vigoare a celor patru legi care transpun în legislația națională reglementările europene în domeniu, a declarat președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Bogdan Pușcaș pentru Agerpres.

În lipsa normelor metodologice de aplicare, toate achizițiilor publice aferente proiectelor europene realizate după data de 18.04.2016 conform OUG nr. 34/2006 vor primi corecții financiare cuprinse între 5% și 100% din valoarea proiectului. (Sursă: declarația ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu pentru AGERPRES – 05.04.2016).

www.idelis.ro/stiri


0 comentarii la “Achiziții publice. Punct și de la capăt”
Comentariul tau